Mýty o mlieku a názor lekárov

Aké mýty su rozšírené?

Mýtus : Trvanlivé mlieko neobsahuje žiadne vitamíny a minerály

  • 33% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Obsah vitamínov a minerálov zostáva pri tepelnom spracovaní metódou UHT takmer nezmenený. Tepelným ošetrením sa z mlieka stratí maximálne 10% výživných látok.

Mýtus : Mlieko obsahuje nezdravé živočíšne tuky a cholesterol

  • 40% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Na tuk sa viažu vitamíny, ktoré by telo inak nevstrebalo. Mlieko obsahuje malé množstvo tuku a cholesterolu (napr. plnotučné mlieko obsahuje 3,5% tuku). V porovnaní napr. s mliečnymi výrobkami je obsah tuku v mlieku mizivý (napr. nízkotučné syry 30%, camembert od 40% viac, nízkotučný tvaroh 11%, a pod.) Obsah cholesterolu je priamo úmerný obsahu mliečneho tuku.

Mýtus : Mlieko zahlieňuje

  • 47% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Mlieko vytvára na sliznici tráviaceho traktu ochranný film (emulzia tuku a vody), ktorý sa po veľmi krátkej dobe trávením rozkladá na základné živiny. V minulosti sa využívalo tejto vlastnosti mlieka pri liečbe zápalových onemocnení tráviaceho traktu.

Mýtus : Odborníci sú toho názoru, že mlieko nie je zdravé

  • 27% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Veda preukázala prospešnosť mlieka pre obsah proteínov a kalcia a ďalších pre zdravie prospešných látok. Mlieko nie je vhodné pre konzumáciu iba pre osoby s alergiou na mliečne bielkoviny či neznášanlivosť mliečneho cukru

Mýtus : Mlieko je tučné, má veľa kalórií

  • 41% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Obsah tuku v mlieku závisí na stupni jeho odstredenia. Energetický obsah pohára polotučného mlieka (200ml) zodpovedá energetickému obsahu polovičky jablka! (zdroj: Fórum zdravej výživy)

Mýtus : Mlieko pre človeka nie je vhodné

  • 21% opýtaných
  • Človek je jediný cicavec, ktorý pije mlieko inýho cicavca (napr. kravy) Pohľad odborníka: Človek je živočíšny druh, ktorého stravovanie sa veľmi líši od iných cicavcov, je jediný, ktorého mláďa vyžaduje veľmi dlhú starostlivosť. Ľudský druh vstrebáva potrebné množstvo vápniku najľahšie z kravského mlieka, a to po celý život (ak má človek problémy s trávením kravského mlieka, jedná sa o anomáliu jedinca, nie druhu). Mlieko je prirodzený zdroj vápnika pri ochrane pred osteoporózou.

Mýtus : Mlieko je ťažko stráviteľné

  • 34% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Ak má jedinec s trávením mlieka problémy, ide o nedostatok enzýmov, ktoré štiepia mliečny cukor v čreve, problém jedincov, nie populácie. Táto tzv. laktózová intolerancia sa vyskytuje v priemere asi len u 2-10% populácie Európanov. Mlieko je všeobecne veľmi ľahko a dobre stráviteľná potravina, preto je súčasťou rôznych diétnych postupov

Mýtus : Mlieko z obchodu je riedené vodou

  • 61% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Obsah jednotlivých zložiek mlieka je daný potravinárskymi normami pre jednotlivé stupne odstredenia (plnotučné 3,5%, polotučné 1,5%, odstredené 0,5%). Mlieko predávané v obchodoch prejde niekoľkými stupňami spracovania: čerstvé mlieko v mliekarni najprv prejde separáciou a štandardizáciou, pri ktorých je odstrénená časť tuku a dosiahne sa tak požadovaná tučnosť mlieka. Odstránený tuk je potom použitý na výrobu ďalších mliečnych produktov. Takto upravené mlieko je následne homogenizované. Homogenizácia je proces, pri ktorom sú kvapky tuku rozložené na podstatne menšie tukové jednotky, ktoré sú v mlieku rovnomerne rozptýlené a nevytvárajú zhluky a neusadzujú sa. Nasleduje tepelné ošetrenie metódou UHT (trvanlivé mlieko) alebo metódou pasterizácie (pasterizované mlieko)

Mýtus : Mlieko priamo od kravy je najzdravšie

  • 71% opýtaných
  • Pohľad odborníka: Čerstvo nadojené mlieko od kravy môže obsahovať mikroorganizmy, veľmi záleží na ošetrovaní konkrétneho chovu a podmienkach, kde sa mlieko spracováva. Je mnoho možností kontaminácie. Mlieko predávané v obchodoch je ošetrené podľa platných noriem tak, aby bolo bezpečné, nemôže obsahovať žiadne rizikové mikroorganizmy

Zdroj TetraNEWS 2008/1